Udstilling om vejrekstremer i Gråsten området

Gråsten Lokalhistoriske Arkiv har lavet en udstilling om vejr-ekstremer i Gråstenområdet gennem de sidste godt 150 år. Se udstillingen i vores vinduer på Nygade 14.

Vejrekstremer påvirker rigtig mange mennesker, og giver anledning til ulykke, omkostninger og afsavn for mange mennesker – også i vores område. Omvendt er vejrekstremer også noget der kan fascinere os – naturen har enorme kræfter, hvor vi ofte intet kan stille op når det går løs. Nogle hændelser har vi i ganske frisk erindring, andre hændelser anede vi intet om, helt aktuelt er foråret 2024 det varmeste nogensinde, klimaet hos os rykker mod det varmere, så flere ekstremer kan ventes…

I stormen november 1941 strandede galeasen Anna af Marstal på engen ved kunstmaler A.G.Nissen i Alnor. Det var noget af et projekt, at få skibet flot igen – en lang kanal blev gravet og bækken midlertidigt lagt om – alt sammen gravet med håndskovl og spade:

Stranding af geleasen Anna af Marstal, november 1942 ved "Villa Nissen", Rinkenæs Bugt efter en østenstorm.
Der er gang i skovl og spade for at få skibet ud i Flensborg Fjord igen. Læs mere i vores udstilling.

I 1872 var det også en novemberstorm der sendte vandet op i ekstrem højde på 2,30m, og dertil høje bølger. På kortet herunder er illustreret hvor meget vand der oversvømmede Gråsten By, der var ikke tørt mange steder.

Kort over oversvømmelsen i november 1872
Kort over oversvømmelsen i november 1872

Du kan se det hele med meget mere forklaring i vores vinduer i Nygade 14.

Har du selv nogle gode billeder fra en oplevelse med et vejr-ekstrem, så vil vi gerne vise dem i vinduet sammen med udstillingen. Så kom ned i Arkivet i åbningstiden (se nederst på siden) med dem.

Skriv en kommentar